When husband request nak makan cucur, tak kisah la cucur bilis ke, cekodok pisang ke, cucur kembong ke, I always ngelat! Tak tau kenapa. Belajar dan search banyak kali dah cara nak buat cucur but it never works well with me. Mesti cucur jadi keras la, hancur bila digoreng dan jadi macam macam la dan sudahnya ke tong sampah je. Sedihhhhh... Punya la takut nak main tepung sampai end up nak baking pun takut. Risau tak jadi. Tapi my mom pesan nak buat apa apa for the first time standard la tu kalau tak jadi. Hurmmm... Tengok lah nanti kalau rajin. Hahaha (malas sebab sedih and frust bila tak jadi).
So kemarin my friends ada ajar cara buat cucur guna roti. Yes, roti. So tengok roti yang husband beli dah sehari nak expired, so I try the recipes. And it turns out, WALLAHHHHH! Sedap dan lembut je. Hidang kat husband lepas dia balik kerja petang tu, sedap katanya. Alhamdulillah... Dah habis makan baru I cakap ni buat tak guna tepung, guna roti. And his face was like "seriously?" Tak rasa macam roti pun. Hahaha! Dia keluar kejap pastu balik sambung makan sampai habis. So I guess it's sedap la kan. Hihiiii
Ok enough of that. So I nak share dengan u ols resepi ni. Sangat senang dan simple.
Bahan:
Roti (I pakai gardenia)
Ikan bilis (rendam dan tumbuk)
Bawang merah (dihiris dan ditumbuk)
Cili merah (dihiris)
Garam
Telur 2 biji
Serbuk cili (optional)
Daun bawang hiris halus (tak letak sebab tak ada)
I tambah kacang panjang, just nak bagi ada sayur.
Cara-cara:
Carik carikkan roti kecik kecik. Rendam sedikit je air panas dalam 1-2 sudu sampai roti serap air or sampai lembik. Then campur semua bahan tadi
Biar 10 minit.
Then panaskan minyak, sudukan bancuhan tadi ke dalam minyak panas tu. Kecilkan sedikit api. Balik balikkan. Biar sampai masak.
Siap dan bolehlah di angkat. Lapik dengan tisu tau biar minyak serap skit. Don't worry minyak tak serap pun dalam cucur tu. I buat guna 6 keping roti. Dapat dalam 18 ketul. Banyak kan.
Makan panas panas cicah sos cili thai. Aaummmm! Lepas ni I nak try letak udang or kentang pulak.
Till then,
Thank you for reading.
J.N
No comments:
Post a Comment